Utbetalning varje vecka - om du vill
På Mina sidor fyller du i din tidrapport för en vecka i taget. Du som har fått ersättning beviljad från oss kan fylla i och skicka in din tidrapport på måndagen och ha pengarna på kontot redan på torsdag samma vecka. Du bestämmer själv hur ofta du vill skicka dina tidrapporter - varje vecka, varannan eller en gång i månaden.
Pengar direkt på ditt konto
Alla våra utbetalningar går via Swedbanks utbetalningssystem (SUS). Vi på a-kassan hanterar inga kontonummer.
Du kan själv anmäla vilket konto du vill att utbetalningen ska gå till. Det gör du på Swedbanks webbplats.
Även du som har ett konto i Swedbank behöver anmäla till det till Swedbanks kontoregister. Finns inget konto kommer din första utbetalning på en utbetalningsavi som skickas hem till dig.
Längst ner på utbetalningsspecifikationen kan du se vilket konto pengarna kommer att sättas in på, eller om de kommer att betalas via en avi (avin kommer i ett separat brev). Om du får utbetalningen på en avi och vill att pengarna ska sättas in på ett konto ska du anmäla det på Swedbanks kontoregister.
Om det är så att utbetalningen går till ett konto hos Swedbank som du vill ändra, kan du även göra det själv på deras webbplats, se länk ovan. Du kan också kontakta närmaste Swedbankkontor för att få hjälp med det.
Hur mycket får jag?
Hur stor din ersättning från oss blir beror bland annat på hur länge du varit medlem hos oss, hur mycket du arbetat samt vilken inkomst du haft.
En ersättningsperiod består av 300 ersättningsdagar. Har du barn under 18 år när din ersättningsperiod tar slut får du ytterligare 150 ersättningsdagar.
Du kan maximalt få ersättning för fem dagar per vecka, i genomsnitt 22 dagar per månad.
Inkomstbaserad ersättning
Inkomstbaserad ersättning ger maximalt 1 200 kronor om dagen.
Om du varit medlem i en arbetslöshetskassa i tolv månader uppfyller du medlemsvillkoret. Uppfyller du även arbetsvillkoret inom medlemstiden får du arbetslöshetsersättning baserad på din tidigare inkomst. Detta innebär i praktiken att du kan få som högst 80 procent av din tidigare genomsnittliga inkomst och maximalt 1 200 kronor per dag.
För att få en dagpenning på 1 200 kronor ska man ha tjänat minst 33 000 kronor det senaste året före arbetslösheten.
Detta gäller under de första 100 ersättningsdagarna. Från dag 101 är sjunker ersättningsnivån till 80 procent, men högst 1 000 kronor per dag. Från dag 201 sjunker ersättningsnivån till 70 procent, men högst 1 000 kronor per dag.
Grundersättning
Grundersättningen ger maximalt 510 kronor om dagen
Du kan beviljas grundersättning om du uppfyller ett arbetsvillkor men inte har varit medlem i en a-kassa i minst tolv månader. Detta gäller även om du har varit medlem i tolv månader men inte uppfyller arbetsvillkoret inom medlemstiden.
Om du arbetat i genomsnitt 40 timmar per vecka är den högsta dagpenning enligt grundersättningen 510 kronor per dag. Detta belopp minskar proportionerligt om du arbetat deltid.
Genomsnittlig arbetstid
När vi räknar ut vilken ersättning du har rätt till vägs olika faktorer ihop. En av dessa faktorer är din genomsnittliga arbetstid per vecka före arbetslösheten.
Genomsnittlig arbetstid är det antal timmar per vecka som du får ersättning för om du är helt arbetslös. För dig som har ersättning enligt grundförsäkringen påverkar den genomsnittliga arbetstiden också din ersättning.
Beräkna ersättningsdagar
Här kan du räkna ut hur många ersättningsdagar du kan ha rätt till per vecka
Antal dagar:
5
Inkomstförsäkring
Med en inkomstförsäkring kan du få mellanskillnaden upp till 80 procent av din tidigare inkomst under de 100 första dagarna av din arbetslöshet, eller fler om du har en tilläggsförsäkring hos dem.
Om du är medlem i både Svenska Elektrikerförbundet och hos oss kan inkomstförsäkringen ingå i ditt medlemskap i Svenska Elektrikerförbundet.
Är du enbart medlem i a-kassan kan du få 80 procent av din framräknade daglön, dock högst 1 200 kr per dag. Det motsvarar en tidigare lön på 33 000 kronor per månad. Allt du tjänat över det ersätts inte.