Vad är en tidrapport?
En tidrapport är en rapport du skickar in till a-kassan för att redovisa vad du har gjort under veckan du vill ansöka om ersättning för.
Guide
Har du frågor kring hur man tidrapporterar så får du gärna titta på vår videoguide för hur man gör.
Så här tidrapporterar du
På Mina sidor ansöker du om ersättning genom att fylla i en tidrapport. Tidrapporten är underlaget för utbetalning av din ersättning.
På tidrapporten ska du fylla i dina uppgifter om arbetslöshet, sjukdom, arbete med mera för alla veckodagar, även lördag och söndag.
Du väljer själv hur ofta du vill skicka in tidrapporten. Du ska inte skicka in tidrapporten innan veckan som den gäller för har passerat.
Om din tidrapport inte kommer in inom nio månader från den sista dagen på rapporten är rätten till ersättning för den veckan förlorad, om det inte finns synnerliga skäl.
Läs mer
Så här ändrar du en inskickad tidrapport
Se vår guide för hur man ändrar en inskickad tidrapport.
Vanliga frågor angående tidrapporter
-
För att du ska kunna skicka in din tidrapport för en vecka så måste hela veckan ha passerat.
Du kan alltså tidigast skicka in din tidrapport för veckan som har varit på måndagen veckan därpå.
Du ska endast skicka in tidrapporter från och med den första veckan du vill ansöka om ersättning för.
För att se vår guide för hur man tidrapporterar, klicka här
-
Om du lämnar in felaktig information på dina tidrapporter så kan det leda till att du får ersättning utbetalt som du inte är berättigad.
Får du ersättning utbetalt felaktigt så kan du bli återbetalningsskyldig och i vissa fall förlora ditt medlemskap och bli polisanmäld.
Har du lämnat in felaktiga uppgifter på din tidrapport så är det viktigt att du kontaktar oss direkt.
-
Har du ansökt om ersättning från Försäkringskassan så är det viktigt att du redovisar det på din tidrapport.
På dagen/dagarna du har ansökt om ersättning från Försäkringskassan så fyller du i rutan "Sjuk/VAB/Föräldrapenning".
Klicka på rutan "Sjuk/VAB/Föräldrapenning" och välj den procentsats du har ansökt om ersättning från Försäkringskassan för den dagen.Väljer du till exempel 50% i rutan "Sjuk/VAB/Föräldrapenning" så räknar systemet automatiskt ut att du är arbetslös de resterande 50% av dagen.
Du ska alltså bara fylla i rutan "Sjuk/VAB/Föräldrapenning". -
Har du varit sjuk så är det viktigt att du redovisar det på din tidrapport oavsett om du har ansökt om sjukpenning från Försäkringskassan eller inte.
Har du varit sjuk så fyller du i rutan "Sjuk/VAB/Föräldrapenning" på tidrapporten.
-
Har du haft semester under tiden då du har varit arbetslös och ansöker om ersättning från en a-kassa så är det viktigt att du redovisar det på din tidrapport.
Har du haft betald semester så fyller du i rutan "semester" på din tidrapport.
Har du haft obetald semester så fyller du i "Kan inte ta arbete" på din tidrapport.
-
Om du arbetar under tiden du är arbetslös och ansöker om ersättning så är det viktigt att du redovisar det arbetet på dina tidrapporter.
Har du en timanställning eller en behovsanställning så redovisar du det arbetet genom att fylla i så många timmar som du har arbetat i rutan "arbete" på den dagen du har utfört arbetet.Har du en fast deltidsanställning på till exempel 25% så fyller du i 25% i rutan där det står
"Fyll i den omfattningen du är anställd i procent".Har du en fast deltidsanställning och har arbetat extra timmar utöver dina fasta procentsats så fyller i din fasta arbetsprocent i rutan "Fyll i den omfattningen du är anställd i procent" och sedan fyller du i dom extra timmarna som du har arbetat på den dagen då du har utfört arbetet i rutan "arbete".
-
Har du varit förhindrad från att söka eller ta arbete under en dag så är det viktigt att du redovisar det på din tidrapport genom att fylla i rutan "kan inte ta arbete".
-
Kontakta oss alltid innan du påbörjar ett arbete som innebär någon form av uppdrag. Fyll i formuläret uppdragstagare/frilans/egenanställd som du hittar under e-tjänster på Mina sidor. Finns det uppdragsavtal laddar du även upp det.
När du tar ett uppdrag gör a-kassan en bedömning om du ska ses som företagare (självständig uppdragstagare) eller som anställd (osjälvständig uppdragstagare). Om vi ser dig som anställd kan du få ersättning för arbetslös tid under uppdragets gång. Ses du i stället som en företagare måste all verksamhet vara helt avslutat innan du kan få ersättning. Kontakta oss alltid innan du påbörjar ett arbete som innebär någon form av uppdrag,
Självständig uppdragstagare
Om du arbetar som en självständig uppdragstagare kan du inte samtidigt få ersättning, då jämställs du med en företagare i arbetslöshetsförsäkringen. Självständig uppdragstagare är du om du till exempel har F-skattsedel eller om du arbetar utan uppdragsgivarens kontroll avseende plats, tidsåtgång och utförande av uppdraget. Ofta har du då flera uppdragsgivare och söker själv efter nya uppdrag.
Osjälvständig uppdragstagare
En osjälvständig uppdragstagare kan få ersättning mellan uppdragen på samma sätt som en anställd kan få ersättning för icke arbetad tid, då osjälvständig uppdragstagare jämställs med en anställd i arbetslöshetsförsäkringen. Osjälvständig uppdragstagare är du om din uppdragsgivare har kontroll över tidsåtgång, plats och utförande av uppdraget. Oftast har du då en eller ett par uppdragsgivare.Ett krav för att du ska kunna jämställas med en anställd är att du är beredd att ta annat arbete än sådant som utförs genom uppdrag
Egenanställningsföretag
Även när du tar uppdrag via ett egenanställningsföretag, exempelvis Frilans Finans, Cool Company eller Bolagsbolaget behöver vi göra en bedömning om hur självständig du är i förhållande till din/dina uppdragstagare för att bedöma om du har rätt till ersättning eller inte, Egenanställningsföretaget är endast en mellanpart mellan dig och din uppdragsgivare.
Fyll i formuläret uppdragstagare/frilans/egenanställd som du hittar under e-tjänster på Mina sidor. Finns det uppdragsavtal laddar du även upp det. -
Om du arbetar ideellt i en förening utan vinstintresse hindrar det inte dig från att få ersättning om du är berättigad till det.
Skulle ditt engagemang vid något tillfälle hindra dig från att ta arbete ska du fylla i det på tidrapporten.
Får du ersättning för det arbete du utför ska du fylla i de timmar du arbetar som arbete.
Meddela oss alltid om du har ett ideellt arbete och sänd in underlag om du har. -
Ingår betald jourtid i din anställning ska jourtiden alltid redovisas som arbetad tid på tidrapporten. Även sovande jour ska redovisas.
Under jourtiden står du till arbetsgivarens förfogande för att kunna utföra en arbetsinsats om behov uppstår och anses inte vara arbetslös. -
För dig som har konstnärligt arbete gäller speciella regler när du fyller i en tidrapport. Med konstnärligt arbete menas arbete som musiker, sångare, skådespelare eller annat artistiskt arbete.
Kontakta oss alltid när det gäller konstnärligt arbete så kan vi hjälpa dig så att dt blir rätt.
Det är bra om du sänder in kontrakt/anställningsavtal så snart som möjligt. -
Under punkt 2 på tidrapporten har du möjlighet att kryssa i om du har börjat studera eller om du har avslutat studier. Observera att du ska bara kryssa i rutorna om du verkligen har påbörjat eller avslutat studier just den aktuella veckan. Om inte, lämna rutorna tomma och klicka på ”Nästa”.
-
Behöver du ändra på en tidrapport som redan är inskickad går du till Rapportera tid och skrollar ner till Inskickade tidrapporter. Klicka på den vecka du vill ändra och sedan på den röda knappen ”Ändra” längst ner. Då öppnas tidrapporten och du kan göra dina korrigeringar. Avsluta med att granska och skicka in.
-
Det kan bero på när du skickade in tidrapporten. Alla tidrapporter som kommit in senast på måndagen betalas ut på torsdagen samma vecka. Du bestämmer själv hur ofta du vill skicka dina tidrapporter - varje vecka, varannan eller en gång i månaden.
Fick du inte svar på din fråga?
Meddelande via Mina Sidor
Om du inte hittade svaret på din fråga angående tidrapporter så kan du alltid logga in på Mina Sidor och skriva in ett meddelande till oss så kommer vi att besvara det så fort vi kan.
Kontakta oss
Du kan även ringa in till oss om du har frågor angående tidrapporter eller något annat.
Telefonnummer: 0771-469 100
Måndag - onsdag: 13.00 - 15.00
Fredag: 09.00 - 11.00